Maasaierne har hjemme i Tanzania og Kenya og er kendt som et farverigt hyrdefolk.

Foto fra 1906

Man mener at de, for ca. 500 hundrede år siden, oprindeligt indvandrede i Østafrika fra et område nær Nilens udspring nord/øst for deres nuværende område.

Maasaierne havde tidligere en stærk militær organisation, og de forsvarede deres områder både mod kolonisatorer og afrikanske ager dyrkende folk. Dengang var kvægtyveri fra andre stammer almindeligt, for Maasaierne troede på, at Gud gav dem alt kvæg på Jorden, og derfor havde tilladelse til simpelthen at tage deres ejendele tilbage. Under kvægpesten i 1890 mistede de store områder, og en del af dem blev bofaste med agerbrug. De holder deres kultur i hævd, og myndighedernes forsøg på at kommercialisere kvægbruget har ikke været vellykket.

Maasai Moraner (krigere) der danser

Deres levevis har stort set ikke ændret sig de sidste mange hundrede år, og deres liv styres af solopgangen og solnedgangen og de skiftende årstider.

Deres kost bestod oprindeligt primært af mælk tilsat blod fra kvæget. Herudover spiste de også kød fra deres dyr men kun ved ceremonielle højtider. Når de slagtede et dyr, blev hver eneste del af dyret udnyttet. Hove og knogler brugte Maasaierne til pynt, mens skindet blev benyttet til sko, tøj, sengetæpper og reb – intet gik til spilde.

I dag er mælk stadig deres vigtigste fødevare, men gennem de senere år, og bl.a. på grund af nedgang i antal køer er Maasaierne blevet mere afhængig af andre fødevarer specielt ugali (en slags polenta lavet af majsmel) samt sukker. Suppe kogt på lokale grøntsager er også blevet populært.

Kvinderne pryder sig ofte med farverige pandesmykker og halsbånd

Man kan især kende Maasaierne på deres tøj, der som regel er i stærke røde og blå nuancer. Kvinderne pryder sig ofte med farverige pandesmykker og halsbånd. Det er også kendetegnende, at både mænd og kvinder forlænger deres øreflipper ved at bære tunge øreringe. I de senere år er det blevet helt normalt at mænd ikke længere anvender øreringe, Både mænd og kvinder pynter sig dog stadig gerne om halsen, omkring arme og ben med farverige perlesmykker. I dag anvender de plastikperler oprindeligt var det farvede perler lavet af æggeskaller fra strudsen.

Tilbage til forsiden