Lake Natron Masai Support har – med support fra Civilsamfund i Udvikling (CISU) – gennemført 4 foredrag i Danmark.
Vi havde inviteret to masaier fra Tanzania til Danmark for at fortælle og give en korrekt og tidssvarende beretning om et oprindeligt folk nemlig Masaiernes og deres situation i Tanzania. Dette skulle ske via 4 åbne foredrag forskellige steder i Danmark i perioden 1. september til den 19. september 2024.
De 4 foredrag blev pænt omtalt i dagspressen.
Begge Masaier er traditionelle Masaier, men med meget forskellig baggrund.
Elias Ndurway Mollel bor i en traditionel Boma ved Lake Natron og er leder af Bomaen, skønt hans 2 ældre brødre, med familier også bor i Bomaen. Elias har aldrig gået i skole, hans skole har været opdragelsen som Masai.
Alais Ole Morindat har en hel anden baggrund. Han blev udpeget af sin far til at være den første Masai i hans fars familie ud af 78 børn, der af regeringen blev tvunget i skole og det førte ham fra 1. klasse til en universitetsuddannelse på et universitet i Irland. Alais har efterfølgende brugt al sin tid på at undervise, holde foredrag – bl.a. har han talt både i FN og EU – ved siden af også at være traditionel Masai med dyrehold.
I foredragene fortalte de, at i Tanzania og Kenya er der ca. 6 mio. Masaier. Alais er blevet en af de strategiske ledere i Masaierne kamp for deres nuværende levevis. Alais holdning er, at Masaier, vilde dyr og naturen lever i en fælles pagt. Denne pagt er fint afbalanceret, men bliver denne pagt forskubbet vil alle 3 parter lide katastrofalt. Tanzanias demokratisk valgte regering er af anden mening, den ønsker masaier ud af dyreparker, gang i minedrift, olieeftersøgning og salg af masaiernes land til arabere, der ønsker at drive storvildts jagt. Derfor er en del masaier blevet tvangsflyttet fra deres forfædres områder.
I samme moment har Alais også den holdning, at Masaierne skal udvikle sig til den ”nye ” tid og være en meget mere aktiv del af Tanzanias fremtid.
Foredragene blev afholdt 4 forskellige steder: Silkeborg, Røgen, Århus og København samt et privat arrangement.
Der var omkring 275-300 mennesker til møderne og alle udtrykte begejstring over aftenerne, og gav samtidig udtryk for, at forståelsen for masaiernes udfordringer både i forhold til lokalregeringer og klimaforandringer. Mange havde også spørgsmål til vores gæster fra Tanzania, spørgsmålene indikerede at de fremmødte var meget interesseret i emnet og her var der en mulighed for at få svar fra 2, der befandt sig midt i problemstillingen.
Gennem de 4 foredrag er det lykkedes os, at komme ud til andre end vore medlemmer med oplysninger om Masaiernes kamp for overlevelse som et oprindeligt folk.