Nyt fra Engaresero, Lake Natron

Nyt fra Engaresero, Lake Natron

Så er der nyt fra vore aktiviteter i Tanzania, Der har været brud på vandledningen fra kilden til landsbyen og så har familien Elias Ndurway haft dimensionsfest for hans ældste søn Lucas, der nu har afsluttet Standard 7 (”folkeskolen” – 7. klasse).

Vandprojektet i Engaresero

HPIM0119Landevejen fra Mtu-Wa-Mbu op til Loliondo, der går gennem Engaresero og passerer Lake Natrons sydvestlige ende, er blevet renoveret.

Landevej er måske så meget sagt, da der mange steder kun er et hjulspor.

En sådan renovation i Tanzania består af, at man først med en kæmpe maskine nærmest pløjer den gamle vej op, så jævner man den med en kæmpe gummiged, der har skovlen midt under maskinen, herefter vandes ”sporet” og til sidst tromles det.

HPIM0109Maskinen der pløjede det gamle spor op gik desværre så dybt, at den rev vores vandledning op hvor den krydsede vejen.

Vi havde lagt vandledningen ned i et rør der var gravet ned i vejen, men det lå ikke dybt nok.

Så da de var færdige med at renovere vejen, måtte Elias og hjælpere fra landsbyen i gang med at grave.

Først måtte røret graves ned igen, og så måtte de trække vandrøret igennem igen, for til sidst at koble det sammen, således at vandet igen kunne flyde ned til landsbyen.HPIM0134_2Det er dejligt at se, at de selv er i stand til at vedligeholde vandforsyningen, og ikke som i mange andre projekter når noget går galt efter et projekt er færdigt og dem der stod for det er borte – ja, så ligger det hele stille og ingenting sker.

 

 

 

Dimensionsfest

Elias Ndurvays ældste søn Lucas har her i sommer afsluttet 7 års skolegang i den lokale folkeskole i Engaresero. Hvert år markerer man dette med en fest på skolen, HPIM0230_2hvor alle eleverne fra 7. klasse får overrakt et diplom af skolebestyrelsen med borgmesteren i spidsen – et diplom på at de har gennemført undervisningen.

Et sådant arrangement er en stor dag for familien og specielt for Lucas. Diplomet fortæller dog ikke noget om hvordan han klarede sig i den afsluttende prøve, der danner baggrund for om han får mulighed for at fortsætte i Secondary School – Secondary school er først 4 år, og får man her en god eksamen, kan man fortsætte yderlig 2 år.

Så når man fejrer dimensionen er det kun, at nu er man nået hertil. I løbet af nogle måneder når landsgennemsnittet er klart ved man om han har fået nok point til at kunne forsætte i en Secondary School.

HPIM0251_2Han vil så i givet fald modtage et dokument der viser point og som kræves for at han kan optages på en Secondary School.

Får han nok point, er det næste – har familien råd til at sende ham i skole da Secondary schools er betalingsskoler. De fleste er også kostskoler, hvor der udover undervisning, skolebøger og skoleuniform, også skal betales for kost og logi. Kostskole er eneste mulighed for børnene fra Engaresero, da ikke findes en Secondary school i byen.